Les

Potovanje v Iran

Zbiranje informacij o dr┼żavi zahteva veliko ─Źasa, najbolje je poiskati ljudi ki so bili v dr┼żavi v lastni re┼żiji, narediti plan poti in maksimalno pripraviti terence za pot. ─îim bolje ste pripravljeni, bolj se lahko potem posvetite samemu potovanju, ter s tem mo─Źno dvignete kvaliteto potovanja.

Nekaj osnovnih popotniških podatkov o Iranu

Iran je velik za sedemdeset Slovenij, ima 74mio. prebivalcev, kateri so pove─Źini skoncentrirani v velikih mestih ki ┼ítejejo nekaj milijonov prebivalcev, na primer glavno mesto Teheran jih ima po nekaterih podatkih ve─Ź kot 12mio. Temu primerna je tudi vo┼żnja skozi mesta ki za nekoga vajenega evropskih cest pomeni popoln kaos. Promet se odvija neverjetno hitro med vsemi pe┼íci, motoristi, kamioni, po pravilu mo─Źnej┼íega. Iran je tranzitna dr┼żava, kar ne presene─Źa sre─Źevanje 200 in ve─Ź tovornjakov na uro, ki drvijo mimo z veliko hitrostjo.Iran je edina muslimanska dr┼żava kjer prevladujejo ┼íiiti in je relativno izolirana od zunanjega sveta. Potrebno se je dr┼żati nekaterih pravil kot so obla─Źila za ┼żenske, kar pomeni da morajo imeti ┼żenske lase pokrite z ruto ter nositi obla─Źila ki prikrivajo obline. Mo┼íki morajo ravno tako nositi dolge hla─Źe ter ohlapne kratke majice. Z ┼żenskami se ne rokuje, ─Źe uporabljate javni prevoz je sprednji del rezerviran za mo┼íke, zadnji pa za ┼żenske, tudi ─Źe je to va┼ía ┼żena ni izjem. Za popotnika je Iran zelo varna dr┼żava, ljudje so neverjetno prijazni in ustre┼żljivi, dru┼żabni, urejeni, radi se slikajo, vabijo k sebi domov (priporo─Źam da se enkrat odzovete vabilu in do┼żivite pravi utrip iranske dru┼żine).
Iran je ena najve─Źjih izvoznic nafte zato ne presene─Źa cena diesel goriva, ki je 1.3eur za 100L nafte, cena bencina, dva litra 1 dolar. Za lastnike dieselov je potrebna kartica za to─Źenje goriva, ki naj bi jo kupili na meji in stane nekaj 100 eur. Nakup te kartice ni potreben je pa potem obvezno da na bencinski prosite voznika kamiona da vam odstopi kartico, ker brez kartice je to─Źenje nafte nemogo─Źe. Nam to ni predstavljalo nobenih te┼żav, ker Iranci so zelo prijazni in ustre┼żljivi. Ko se vra─Źate iz Irana napolnite rezervarje 200-300 km pred mejo, ker se lahko zgodi da vam ob meji nafte ne bodo hoteli nato─Źiti, sploh pa ne v dodatne posode in rezervarje. Z bencinom ni takih problemov.
Eure brez te┼żav zamenjate na meji ali ve─Źjih bankah po Iranu, menjajte manj┼íe koli─Źine. ┼Żivljenje v Iranu je poceni, na primer kosilo za ┼ítiri osebe zna┼ía pribli┼żno 5-10 eur, cestnine, vstopnine, javni prevozi so skoraj zastonj...

Potovanje

Pot nas je vodila skozi Hrva┼íko, Srbijo, Bulgarijo, Tur─Źijo. Vo┼żnja nam ni predstavljala nobenih te┼żav, kakor tudi ne vsa birokracija na mejah ki je potekala hitro. Priporo─Źam da skozi Istanbul vozite pono─Źi in s tem privar─Źujete vsaj dve uri, vozite po avtocesti proti Ankari in pri kraju Gerede zapustite avtocesto se priklju─Źite regionalni cesti(100) smer Kursunlu.
Na iranski meji smo se prepustili voditi mo┼żakarju Ibrahimu, ki nam je privar─Źeval nekaj ur birokracije in ─Źakanje v zameno za 20eur (priporo─Źam). Vedno se nekdo najde, ki ┼żeli pomagati....
Po pre─Źkanju meje smo se lotili plana poti ki smo ga pripravili ┼że doma.


Zemljevid Iran


Zaklju─Źek

Iran je destinacija ki navdu┼íuje z enkratno pokrajino, svojo velikostjo, bogato zgodovino, na─Źinom ┼żivljenja, varnostjo, nizkimi cenami in nepredstavljivo prijaznimi ljudmi.
Vsekakor Iran je vredno obiskati in do┼żiveti ve─Źkrat....:-)

Statistika, stroški (2 osebi + 4x4)

  • potovanje je trajalo od 16.10.2009 do 4.11.2009
  • prevozili 11.838 km od tega v Iranu slabih 6000 km
  • iranski vizi 76eur
  • car net 140eur
  • mednarodna dovoljenja cca 40eur
  • stro┼íki potovanja cca 1500eur od tega Iran cca 600eur (nezgodno avtomobilsko zavarovanje, 4x hotel, spominki, bazar, vodi─Ź ki nas je vodil 3 dni, hrana, pija─Źa....550eur, gorivo za 6000km, cestnine, vstopnine 50eur)
  • terenec in priprava extreme 4x4 terenca - neprecenljivo

Galerija

 

Zadnje objave z bloga

Off road Banja Luka, Bosna 2010

Na 4x4 off-road v Banjo Luko se je ekipa Extreme travel odpravili ┼że tretji─Ź. Seveda za to obstajajo razlogi, kot so dober teren, dobra dru┼żba in dobra hrana. Tudi ┼ítevilo udele┼żencev se je v treh letih drasti─Źno┬á pove─Źalo, kar pa jim je pri takem ┼ítevilu terencev, organizacija letos malo u┼íla iz rok.